Κόσμημα και τέχνη

Το κόσμημα είναι συνυφασμένο με το γυναικείο φύλο, ενώ δεν υπάρχει μορφή τέχνης που να μην έχει εξυμνήσει τη θηλυκότητα ή να μην έχει βρει τη «μούσα» της στο πρόσωπο μιας γυναίκας.

 

Φροντίδα των κοσμημάτων

Κάθε κόσμημα είναι μοναδικό και, όπως κάθε τι πολύτιμο, χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα για να μην αφήσει ο χρόνος τα σημάδια του και να διατηρηθεί για μια ζωή!  Όλα τα κοσμήματα, ανεξαρτήτως αξίας, χρειάζονται την φροντίδα μας. Σαν βασική αρχή φροντίδας των κοσμημάτων θα μπορούσαμε να θέσουμε την σωστή και προσεκτική χρήση αυτών. Δηλαδή:  Ελέγχουμε τα δεσίματα και τα κουμπώματα προτού βάλουμε τα κοσμήματα μας. Τα φοράμε και τα αφαιρούμε πάντα με προσοχή για ν’ αποφύγουμε γρατσουνιές, βαθουλώματα ή στράβωμα σε κοσμήματα που μπορεί να είναι εύκαμπτα όπως είναι κάποια βραχιόλια ή περιδέραια.
• Αποφεύγουμε να κοιμόμαστε με τα κοσμήματά μας ανεξάρτητα από την αξία ή την ανθεκτικότητα τους.
• Αφαιρούμε τα κοσμήματα από πάνω μας όταν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε καλλυντικά, κρέμες χεριών ακόμη και το άρωμά μας, ώστε να διατηρήσουμε την λάμψη τους για μεγάλο χρονικό διάστημα.
• Δεν φοράμε ποτέ τα κοσμήματα μας όταν πρόκειται να κάνουμε οικιακές ή κηπουρικές εργασίες και σπορ, γιατί θα ταλαιπωρηθούν λόγω της ευαισθησίας τους σε κτυπήματα ή σε χημικά που μπορεί να έχουν τα διάφορα απορρυπαντικά οικιακής χρήσης .
• Όταν δεν φοράμε τα κοσμήματα μας τα φυλάσσουμε επιμελώς σε χωριστά κουτάκια ή τυλιγμένα μέσα σε πανάκια ή σε σακουλάκια σε κοσμηματοθήκες.